Genel Teknoloji Haberleri

Türk Üniversitesi Bor ve Hidrojenden Yakıt Üretti

Özellikle teknoloji devlerinin arasındaki yeni trend olan yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının kullanımı her geçen gün daha fazla yaygınlaşıyor ve petrol gibi fosil yakıtların kullanımı azalıyor.

Her ne kadar bir süre daha yaygınlığından dolayı petrol ve türevleri olan fosil yakıtları kullanacak ve doğayı bir süre daha kirletecek de olsak bu yakıtların da alternatifleri ve daha temizleri de geliştiriliyor ve içten yanmalı, fosil yakıtlarla çalışan motorlarımız için daha temiz enerji kaynakları geliştiriliyor.

Bunlardan bir tanesi de son olarak Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde öğretim üyesi olan Yardımcı Doçent Doktor Mükerrem Şahin önderliğindeki bir ekipten geldi.

Ekip hidrojen ve bor bulundurabilen, benzin ya da dizel motorlarda yakıta katkı olarak kullanılan bu sıvı yakıtı üniversite ve özel sektör iş birliği ile geliştirmiş.

Her depoda aracın yakıtına katkı olarak kullanılabilen ve çıkardığı yeşil renkli alevden dolayı “green gas” adı verilen bu yakıt, aynı zamanda karbon salınımını da ciddi oranda azalttığı için çevreye duyarlı olması ile dikkat çekiyor.Uzun menzilli roketlerde de kullanılması beklenen bu yakıtın katkı olarak değil, doğrudan yakıt olarak da kullanılabileceğini, özellikle yarış arabalarındaki gibi motorlarda tümüyle tercih edilebileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Mükerrem Şahin, ayrıca katkı maddesi olarak kullanıldığında %20 ile %25 arasında yakıt tasarrufu sağladığını, gelecek yakıt teknolojilerinde içten yanmalı motorlarda bor ve hidrojenin yakıt olarak kullanılmasına imkan vereceğini, ayrıca uzun menzilli, sıvı yakıtlı roketlerde ve içten yanmalı motora sahip insansız hava araçlarında kullanılabileceğini de belirtti.

Whatsapp İletişim