Genel

2014 Yılının En Önemli Teknoloji Olayları

2014 Yılının son günlerinde bu yılın en önemli teknoloji olayları hakkında inceleme yapan Derya Coşkun’un haberine göre 2014 özellikle hacker saldırılarının yoğun olduğu bir yıl oldu.

  • Microsoft’ta CEO değişimi

4 Şubat’ta Microsoft’un yeni CEO’su Hintli Satya Nadella oldu. Yeni CEO, ağustos ayında emeklilik planlarını açıklayan Steve Ballmer’ın yerini aldı. Ballmer da şirketin kurucusu Bill Gates’in, 25 yılın ardından görevi bırakmasıyla CEO’luğu devralmıştı. Öncesinde 22 yıldır Microsoft’ta Bulut ve Kurumsal Çözümler Bölümünün Başkanı olan Nadella, 46 yaşında. 100 aday arasından seçilen Satya Nadella, en güçlü CEO’lar arasında gösteriliyor

  • Facebook’un WhatsApp’ı satın alması

Yılın hemen başlarında Facebook, mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ı satın aldı. 16 milyar dolar mal olan satış sonrasında, WhatsApp çalışanları da Facebook ekibine katıldı. Facebook çalışanlar için de ek olarak 3 milyar dolarlık bir Facebook RSU hissesini ayırdı. WhatsApp satın alması toplam maliyette 19 milyar dolarlık bir rakama ulaştı. Facebook bu satın almayı duyurduğunda tarihler 20 Şubat’ı gösteriyordu.

  • Google Android Wear’ı yayınladı

Google giyilebilir cihazlar için yeni bir işletim sistemi yayınladı. Android Wear adı verilen işletim sistemi, Google için 2014’ün en önemli ataklarından biri oldu. 18 Mart’ta yayınlanan işletim sistemi, fitness takip uygulamalarını içeriyor. Google bu işletim sistemiyle, akıllı saat üzerinden koşu, yürüme vb. aktivitelerde gerçek zamanlı hız ve mesafe bilgisi sunuyor.

  • Microsoft Cortana’yı tanıttı

Microsoft, Apple ve Google’ın akıllı asistanlarına rakip olarak Cortana’yı tanıttı. 2 Nisan’da tanıtılan Cortana, Skype, Hulu Plus ve Facebook gibi yazılımlarla etkileşime geçebiliyor. Sesli komut aracılığıyla sesli aramalar, içerik aramaları gerçekleştirebilen Cortana, alarm ve randevu kaydı da yapabiliyor,

  • Microsoft’un Nokia’yı satın alması

25 Nisan 2014 tarihinde Microsoft Nokia’yı satın aldı. 7,5 milyar dolarlık satın alma sonrası yeni akıllı telefon modellerinde artık Nokia ismi kullanılmıyor.

  • Apple Beats’i satın aldı

Tarihler 1 Ağustos’u gösterdiğinde Apple, müzik servisi Beats’i satın aldı. Satın almanın bedeli 3 milyar dolar olarak açıklandı.

  • iCloud hack’lendi, ünlülerin fotoğrafları sızdı

Apple’ın çok güvendiği iCloud servisi hack’lendi. Birçok ünlünün çıplak fotoğrafı internete sızdı. Bu gelişme yılın en çok konuşulan konuları arasındaydı. Tarihler 31 Ağustos’u gösteriyordu.

  • Asus Zenwatch’ı tanıttı

Akıllı saat pazarına adım atan Asus, şık bir tasarıma sahip olan Zenwatch’ı tanıttı. Tarihler 3 Eylül’ü gösteriyordu.

  • Samsung’tan Galaxy Note 4 ve Galaxy Note Edge

Aynı tarihte Samsung diğer bombalarını patlattı. Şirket, Galaxy Note 4 ve Galaxy Note Edge’i duyurdu. Galaxy Note 4 çıkan Note serilerinin en iyi olarak adından söz ettirmekle birlikte bu yılın çok konuşulanı Note Edge oldu. Bu her yönüyle farklı telefon en çok kavisli ekranıyla dikkat çekti. Hatta bir ara Türkiye’de ürünün satışını yapmayacağını duyurarak Türk kullanıcılarını üzen Samsung, geçtiğimiz günlerde cihazı Türkiye’de satışa sundu.

  • Apple iPhone 6 ve ağabeyi iPhone 6 Plus’ı duyurdu

Apple’ın bütün bir yıl merakla beklenen en büyük etkinliği 9 Eylül’de gerçekleşti. Apple, 4.7-inç iPhone 6 ve 5.5-inç iPhone 6 Plus modellerini tanıttı. Diğer iPhone modellerinden tasarım olarak kısmen ayrılan iPhone 6’nın tanıtımı, bu yıl Apple’ın ilk kez farklılık yaparak büyük ekrana imza atıp çıkardığı iPhone 6 Plus’ın gördüğü ilgi nedeniyle biraz gölgede kaldı. Odak noktanın iPhone 6 Plus olduğu etkinlikte, beklenen akıllı saat iWatch yerine Apple Watch ismiyle geldi. Ayrıca bu tanıtımda ilk kez Apple’ın yeni ödeme sistemi Apple Pay da ortaya çıktı.

  • Dropbox’da skandal!

13 Ekim’de 7 milyon Dropbox hesabı hacklendi.

  • Microsoft markasıyla ilk telefon

Microsoft Nokia’yı satın aldıktan sonra Nokia ismini kullanmadan ilk akıllı telefonunu lanse etti. 10 Kasım’da tanıtılan telefonun adı Lumia 535 idi.

  • Sony hack’lendi

Sony Pictures hack’lendi. 24 Kasım’da meydana gelen skandalda henüz gösterime girmeyen pek çok ünlü film internete sızdı. Yıl biterken skandalın kalıntıları ise hala devam ediyor.

 

 

Whatsapp İletişim