Genel

Dijital Pazarlamaya Genel Bakış

Pazarlama kavramı; bir ürünü, markayı ya da hizmeti potansiyel müşterilere ulaştırıp satış gerçekleştirmek için kullanılan yolların tümünü ifade eder. Pazarlama, günümüzde geleneksel ve dijital olarak ikiye ayrılmış durumdadır. Genel olan kanı, pazarlama tekniklerinin günümüzde internet olmadan düşünülmesinin olanaksız olduğu yönündedir.

Bundan 10 sene öncesine kadar bir markanın pazarlamasını yapmak için seçilebilecek yöntemler çok sınırlıydı. Fakat dijital pazarlama ile birlikte birçok yeni yöntem ortaya çıktı. Günümüzde televizyon, radyo, dergi gibi geleneksel pazarlama yöntemleri yerine; internet, sosyal medya, mobil ve alternatif dijital platformlar gibi birçok seçenek bulunuyor.
Artık dijital pazarlama için bütçe ayırmayan büyük ve orta düzeydeki firmaların, satış konusunda rekabette pazardaki rakiplerinden geriye düşecekleri yönünde bir öngörü var. Dijital pazarlama ile birden fazla dijital kanalda kendinizi gösterip, markanızı tanıtarak satış potansiyelinizi artırabilirsiniz.
Yapılan son araştırmalara göre Türkiye’nin toplam nüfusunun %50’si aktif olarak internet kullanıcısı ve güncel satış teknikleri değişkenlik gösteriyor. E-ticaret ve mobil pazarlama güncel olarak tüketiciler tarafından kullanılmakta. Sosyal Medya’da bilinirliğini artıran marka sahibi ise, internet ve alternatif seçenekleri kullanarak ürünlerinin satışını gerçekleştirebiliyor. Dijital pazarlama, geleneksel pazarlama yöntemlerini temel alarak geliştiriyor; güncel ve interaktif dünyaya uyumlu hale getiriyor.
Dijital pazarlamanın yöntemlerini kullanarak müşteriyle olan bağınızı sistematik bir şekilde elinizde tutabilirsiniz. Genel olarak 4 adımdan oluşan yöntemler birbirini izler; elde etme, kazanma, ölçümleme ve optimize etme, kısaca elde tutma ve büyüme…

Elde Etme

Web sitesi tasarımı,arama motoru optimizasyonu (SEO) ve arama motoru pazarlama (SEM) yöntemlerini kullanarak, potansiyel müşterilere ulaşmak amacı ile sonuç odaklı çalışmak gerekir. Sosyal medya pazarlama, internet reklamcılığı, içerik pazarlama, e-posta ile pazarlama ve alternatif dijital pazarlama yöntemleri ile bu aşama geliştirilebilir.

Kazanma

Potansiyel müşteriler web sitenize, varış sayfalarınıza veya sosyal medya sayfalarınıza ulaştığında ise, bu kişileri müşteriye dönüştürerek kazanmanız gerekmektedir. Bu adımda “Kullanıcı Deneyimi” ve “Dönüşüm Optimizasyonu” konularına dikkat ederek, satış odaklı düzenlemeler yapılmalıdır.

Ölçümleme ve Optimize Etme

Bu yöntem kapsamında, web sitelerinde Google Analytics ve benzeri ölçüm panelleri, sosyal medyada platformların kendi ölçüm panelleri ve benzeri ölçümleme araçları ile dijital pazarlama aktivitelerinin ölçümlenmesi sağlanmalıdır. Yapılan ölçümlemelerin sonuçları detaylı olarak incelenir ve bu sonuçlar doğrultusunda, tüm dijital pazarlama kanalları üzerinde gerekli optimizasyonlar yapılır.

Elde Tutma ve Büyütme

Hedefe yönelik sürdürülen pazarlama ve satış stratejileri; müşteri ilişkileri, müşteri memnuniyeti, kişiselleştirme ve topluluk oluşturma olarak sürdürülür.
Bu dört aşamada ilerleyen stratejik planlama, satış ve müşteriyi elde tutmak olarak devam eder.
Dijital pazarlamanın geleneksel pazarlamaya göre avantajı müşteriye direkt mesaj iletmesidir. Direkt olarak müşteriyle iletişime geçilmesi zaman yönünden sonuç odaklı çalışmayı kısaltırken, bireysel çalışmayı sağlayarak daha kişisel bir yaklaşım içerisinde olunmasına katkıda bulunur.

Kariyer

kariyer-banner-img

Dijital pazarlama dünyasında kendinize yer edinmek ve bu alanda ilerlemek için belli başlı ipuçlarını kullanabilirsiniz:

1. Pazarlama dünyasında olmak istiyorsanız pazarlama ya da iletişim bölümü mezunu olmak artık yeterli olmuyor. Fark yaratmak ve işverenler tarafından seçilebilmek için firmaların pazarlama departmanları ya da dijital reklam ajansı deneyimi oldukça etkilidir.

2. Sektörde kullanılan terminolojiyi iyi bilmek, mesleki dilin ne anlama geldiğini bilmek ve bunu kullanmak artı sağlayacaktır. Dili öğrenmek için ise çok fazla araştırıp okuyup, analiz etmek gerekir.

3. Sosyal Medya’da varolmanız ve aktif olmanız gerekir. Online olarak varlığınızı göstermeniz sizinle çalışmak isteyenlerin sayısını artırır.

4. Her konuyla amatörce ilgileneceğinize, tek bir konuda profesyonelleşmeyi önde tutmalısınız. Tek bir konu ve uygulama üzerinde yoğunlaşmak, bütün becerilerinizi tek bir alanda toplayıp daha çabuk başarılı olmanızı sağlar.

5. Sektörel toplantı, zirve, seminer ve konferanslar gibi dijital pazarlama etkinlikleri, sadece iş ağınızı geliştirmenize değil; aynı zamanda bilgi beceri dağarcığınızı geliştirmenize yardımcı olur. Sosyal Medya’da varolmakla kalmayıp aynı zamanda da sosyalleşmek gerekir, en güçlü ilişkiler online ve offline olarak sürdürülebilenlerdir.

6. Sürekli olarak haberleri takip edin ve haberin nabzını tutun. Çünkü dijital pazarlama sürekli değişir. Bu nedenle blogların takip edilmesinde fayda vardır.

7. Yazılımcı ya da tasarımcı olmanıza gerek yok fakat bu kişilerle çalışacağınız için teknik bilgilere sahip olmanız gerekmektedir. Böylece en küçük bir bilgi (örneğin ‘HTML’in ne olduğu) sizin pazarlama kampanyalarınızı bile etkiler.

8. Mükemmel bir CV’ye sahip olun. Eğitiminiz ve çalıştığınız yerlerin yanı sıra, neler yaptığınızı ve becerilerinizi açıkça belirtin. Bunun için birkaç dijital alternatif CV’ye göz gezdirebilirsiniz.

9. İçinizdeki merak ve tutkunun sizi yönlendirmesine izin verin. Facebook’u bilmek önemlidir fakat aynı zamanda zeka ve tutkunuz da sizi ön plana çıkarır.

Dijital pazarlama ve reklamcılık dalında profesyonel olarak kariyerinize yön vermek istiyorsanız dijital pazarlama eğitimi almanızı tavsiye ederiz.
Ayrıca, bu konuda kendinizi geliştirmek için konunun uzmanları tarafından yayınlanan dijital pazarlama yazılarını takip edebilirsiniz.

Kaynak : www.synergyistanbul.com

Whatsapp İletişim