Genel

E-Ticaret Sitelerinde Yapılan Kullanıcı Deneyimi Hataları

E-ticaret çözümleri sağlayan ve müşterilerine amaçlarına ulaşmalarında yardım eden büyük bir pazar var.  Kullanıcıların önünde bir çok seçenek olduğundan, satıcıların anlamlı fırsatlar sunması gittikçe zorlaşıyor. Bütün bu yarış içerisinde online satıcılar, bazen kötü kullanıcı deneyimi sunarak kullanıcıların sayfalarını terk etmelerine neden oluyorlar.

Web sitenizin performansını düşüren ve müşterilerin geri dönüş oranını azaltan en yaygın hatalar:

1. Sınırlı ürün bilgisi verilmesi

Ziyaretçiler, bilgilerin açık ve net olduğu web sitelerini tercih eder. Eğer onlara yetersiz bilgi verirseniz, sayfayı terk etme eğilimi içine girerler. Detaylı ürün bilgisi ekleyerek, müşterilere karşı dürüst olur ve onların güvenini kazanırsınız. Ürünün özellikleri, yararları, yapıldığı materyal ve ölçüleri sitenizde her zaman yer almalıdır.

2. Ürün videolarının unutulması

Videolar ürüne dikkat çekmek anlamında çok yararlı olduğundan, web sitenize ürün videosu koymayı gözden kaçırmayın.

3. Kötü müşteri hizmeti sunulması

Kullanıcı deneyimi sadece ürünler ve sepetten ibaret değildir. Kargo, iade politikası, ödeme sayfaları ve müşteri hizmetleri de oldukça önemlidir ve başarılı bir şekilde kurgulanmadıklarında büyük sorunlara yol açabilirler.

Etkileyici bir müşteri destek sayfasına sahip olarak, kullanıcıların güvenini kazanır ve ihtiyaçlarının karşılanacağı hissiyatını vermiş olursunuz, yüksek geri dönüş oranı da cabası.

4. Zayıf ürün resimlerinin yer alması

Günümüzde hala büyük ve yüksek çözünürlükte olmayan ürün resimleri kullanan e-ticaret siteleri var. Bu durum satın alım sırasında büyük ürün resimleri görmek isteyen kullanıcıların deneyimine ket vurmakta.

5. İletişim bilgisinin bulunmaması

İletişim bilgisini web sitenize eklemediğinizde veya görülmesi zor bir yere koyduğunuzda, kullanıcıların sitenizi terk etme ihtimali çok yüksektir.

Bunun yerine iletişim bilgilerinizi onların kolaylıkla görebileceği yerlere koyun; eğer yapabiliyorsanız birkaç farklı iletişim kanalına sahip olun: iletişim formu, e-posta adresi, telefon numarası ve mail adresi gibi.

6. Alışverişi tamamlamanın uzun sürmesi

Bütün alışveriş sürecini oldukça kolay olacak şekilde tasarlamalısınız. Adımları ne kadar uzatırsanız müşterinizin ödemeyi yapmadan sayfadan ayrılması o kadar olası hale gelecektir. En ideali bir sayfanın sipariş kontrolü, kargo ve fatura bilgisi için; ikinci bir sayfanın da doğrulama almak ve siparişi vermek için ayrılmış olmasıdır.

7. Zorunlu kullanıcı hesabı istenmesi

Sizin için önemli olan müşterinin sipariş vermesidir, dolayısıyla zorunlu müşteri hesabı açtırıp neden bütün bilgileri sorarak onların zamanını harcayasınız ki?

Bunun yerine siparişi tamamladıktan sonra müşterilere ürünlerinin durumunu, kargonun nerede olduğunu öğrenebilmeleri ve gelecekteki alışverişlerini kolaylaştırmak adına bir müşteri hesabı açmayı önerebilirsiniz.

8. Ürüne ait tek bir görsel eklenmesi

Ürünlerinizin farklı açılardan çekilmiş birden fazla fotoğrafını ürün sayfanıza koymalısınız. 4 veya 5 görsel kullanarak müşterilerinizin yaptığı alışveriş hakkında daha rahat hissetmelerini sağlamış olursunuz.

9. Kötü çalışan arama çubuğu

Site içi arama motorunuzun çalıştığından ve müşterilerin filtreler koyarak tam olarak istedikleri sonuca ulaştığından emin olun. Arama yapıldığında alakasız birçok sonuçla karşılaşmak, kullanıcılar için oldukça rahatsız edici olabilir.

10. Sınırlı kargo seçeneği

Birçok e-ticaret sitesi müşterilerine tek bir kargolama yöntemi sunar. Fakat birden fazla seçeneğe sahip olduğunuzda, müşterilerinizin anında gönderim veya gece teslim gibi isteklerini karşılamış olursunuz.

11. Zayıf alışveriş sepeti tasarımı

Şüphesiz alışveriş sepeti sitenizin en önemli kısımlarından biridir. Eğer sepetiniz bulundukları sayfayı terk etmeden kullanıcılarınıza ürün ekleme, çıkarma ve iptal etme olanağı sunuyorsa, bu bir avantajdır. Ayrıca alışverişi tamamlamadan önce müşterilerinize sepeti gözden geçirme olanağı da vermelisiniz.

12. İlişkili ürünlerin bulunmaması

Birbiriyle ilişkili olan ürünleri aynı sayfada konumlandırmak size satışları arttırma şansı verir. Her zaman ürün tanıtım sayfasında birden fazla ürünü konumlandırabileceğiniz site tasarımlarını seçin. Bu ürünler kesinlikle müşterileri diğer seçeneklere de yönlendirecektir.

13. Anlaşılır olmayan site navigasyonu

Sitenize açık kategori grupları ve navigasyon özellikleri eklediğinizden emin olun. Hiçbir şey müşteriyi kaotik bir navigasyona sahip sitede ürün aramak kadar yoramaz. Her bir kategoride ürün olduğundan emin olun veya daha küçük kategorileri bir araya getirin. Müşteriler kategoriler arasında gezinebilmeli ve alışveriş sepetine devam edebilmelidirler.

14. Kargo ücretine yer vermemek

Birçok kullanıcı kargo ücreti konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığında siparişi tamamlamaktan vazgeçer. Müşteriler kargo ücreti bilgisine hızlı bir şekilde ulaşmalıdırlar.

15. Müşterinin odağını dağıtmak

E-ticaret sitelerinin öncelikli amacı ürün satmaktır. Eğer diğer tasarım ögeleriyle müşterinin dikkatini dağıtıyorsanız amacınızdan uzaklaşıyorsunuz demektir. Unutmayın, web sitenizdeki her bir tasarım ögesi ürünlerinize vurgu yapmalıdır.

16. Farklı ekran boyutlarına uyum sağlamamak

Araştırmalara göre kullanıcıların çoğu online alışverişlerini cep telefonları üzerinden yapmaktadır ve kötü bir mobil siteye denk geldiklerinde beklentileri düşmektedir. Ayrıca Google’ın farklı ekran boyutuna uygun olmayan web sitelerinin sıralamasını düşürdüğünü de unutmayın.

17. Sosyal medyada var olmamak

Birçok satıcı sosyal medyanın gücünü görmezden gelmektedir. Fakat sosyal medya hesapları sitenize trafik çekmek açısından oldukça önemlidir. Ürün fotoğraflarınızı paylaşılabilir yaparsanız ve hatta paylaşım ikonlarınızı optimize ederseniz, online pazarda kolayca popüler hale gelebilirsiniz.

18. Hazır ürün tanımları kullanmak

Birçok e-ticaret sitesinde ürünü üreten firmanın tanımı kullanılmaktadır. Bu siteler ne yazık ki kendilerini farklılaştırmaktan uzaklaşmaktadır. Bu nedenle kendi tanımınızı oluşturmaya çalışmalı ve bunu yaparken tweet kadar kısa veya makale kadar uzun bir yazı kurgulamamaya dikkat etmelisiniz.

19. Güvenliği unutmak

Birçok kullanıcı, bilgilerinin HTTPS ile korunmadığını gördükleri zaman alışverişi tamamlamamaktadır. Dijital sertifika alarak hem sitenizi daha güvenli hale getirebilir, hem de kişisel bilgilerinizi koruma altına almış olursunuz.

Whatsapp İletişim