Genel

YouTuber’lar Bundan Sonra Vergi Ödeyecek

YouTube, Dailymotion gibi video paylaşım sitelerinden gelir elde eden kullanıcılar, bundan sonra Maliye Bakanlığı’nın denetiminde ve takibi altında olacaklar.

İnternet üzerinde izlenen video sayısı her geçen gün artıyor ve popüler kanalların elde ettiği kazançlar milyon dolarları bulmaya başladı. Bu gelir fırsatını keşfeden kullanıcılar da kendilerine birer kanal açarak video izlenme sayılarından kazanç elde ediyorlar. Abone sayısı, izlenme sayıları ve reklam gelirlerinden para kazanabilen kullanıcılar, bundan sonra Maliye Bakanlığı’nın denetiminde olacak ve kazançlarına göre vergi ödemeye başlayacaklar. Vergi ödemek istemeyen kullanıcılar hesaplarınıKKTC’ye taşımaya başladı. Bu durumun da farkında olan Maliye Bakanlığı, yeni bir düzenleme ile karşımıza çıkacak.

Kanalların Yıllık Gelirleri 20 Milyon Lirayı Buluyor

Ülkemizde Youtube üzerinde bulunan popüler kanallar, toplamda 9 milyon 695 bin 639 aboneye sahip. Türkiye’nin en popüler 10 YouTube kanalının yıllık ortalama kazancı kümülatif olarak yaklaşık 7 milyon 150 bin liraya denk gelebiliyor. Popüler kanalların sahipleri kendi kanallarının yanına bir kanal daha açarak kazançlarını büyütebiliyor ve bunun sonucunda daha yüksek izlenme sayılarına erişebiliyorlar. Bu durumda bu kanalların yıllık kazancı ortalama 20 milyon liraya kadar çıkabiliyor. Eğer bu kazancı Maliye Bakanlığı vergi olarak alabilirse o zaman da 4 ila 5 milyon lira arasında bir para devletin kasasına girmiş olacaktı.

YouTube Türkiye’de Ofis Açmaya Yanaşmıyor

Google’ın bünyesinde bulunan YouTube, henüz Türkiye’de bir ofis açmış değil. Konuyla ilgili daha önce bir konuşma yapan Başbakan Binali Yıldırım“21 ülkede şirket kurup ödüyor bize gelince ‘yapmayız’ diyor. Youtube, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de resmi bir temsilcilik kurmalı. Yasal konularda idare (devlet) Youtube’da muhatabını bilmeli. Youtube, Türkiye’ye özgü ‘tr’ uzantılı bir site dizayn etmeli. Bu site, Türkiye’nin ulusal mevzuatını ve internete ilişkin yasasını dikkate alarak yayın yapacaktır. Dolayısıyla erişime engelleme riski de ortadan kalkacaktır”  şeklinde açıklamalar yapmıştı. Bu durumda video sitelerinin ülkemizde büyük vergi kayıplarına yol açtığı da gün yüzüne çıkıyor.

Türkiye Sosyal Platformlardan Gelir Elde Edemiyor

Öte yandan YouTube’un Türkiye’de ofisi olmaması nedeniyle YouTube’a bir vergi işlemi uygulanamıyor. Bu durumda devlet ülkemizdeki YouTube ve benzeri sitelerde kanalları olan kullanıcılara yükleniyor. Yakın bir zamanda yeni düzenleme yapacak olan Maliye Bakanlığı artık kanal sahiplerini vergiye tabi tutacak.

Kaynak:tamindir.com

Whatsapp İletişim