Manşet Teknoloji Haberleri

1 dk’da Şarj Eden Alüminyum İyon Pil Üretildi

Alüminyum İyon Pil

Stanford Üniversitesinde üretilen Alüminyum iyon pil geleneksel pillere güvenli bir alternatif sunuyor.Ayrıca bu piller 1 dk gibi kısa bir sürede şarj ediliyor.Yeni alüminyum iyon pil, bugün yaygın olarak kullanılan lityum-iyon ve alkalin pillerin yerini alacağa benziyor.

Stanford Üniversitesi bilim adamları, hızlı şarj olan , uzun ömürlü ve ucuz ilk yüksek performanslı alüminyum pili icat etti.Araştırmacılar bu yeni teknoloji için , bugün yaygın olarak kullanılan birçok ticari pil için güvenli bir alternatif sunduğunu söylüyorlar.Alkalin piller ve cep telefonlarıyla laptoplar da kullanılan lityum iyon pillere göre daha çevre dostu, yanmaz olmasıyla güvenli ve hızlı olacağı düşünülüyor.

Alüminyum, düşük maliyetli ve yüksek yük depolama kapasitesi ile piller için cazip bir malzeme olmuştur. Alüminyum pilleri üretmek için bugüne kadar birçok başarısız deneme yapılmış.Anahtar zorluk şarj ve deşarj tekrarı döngüsünden sonra yeterli voltaj üretebilen malzemeleri bulma olmuştur.Stanford araştırmacılarıysa bu sorunu “tesadüfen” grafit kullanarak aşabileceklerini keşfetmişler. Henüz test aşamasında olan pil alüminyum anot ve grafit katottan oluşuyor.

Piller için dayanıklılık bir başka önemli faktördür. Diğer laboratuvarlarda geliştirilen alüminyum piller genellikle sadece 100 şarj-deşarj döngüsünden sonra öldü. Fakat Stanford’da üretilen  alüminyum iyon pil kapasitesi kaybı olmadan  7.500 döngüye dayanabildi oldu.

Küçük elektronik cihazlara ek olarak, alüminyum iyon piller elektrik şebekesine yenilenebilir enerji depolamak için kullanılabilecek.

Kaynak : news.stanford.edu

Whatsapp İletişim