Manşet

Drone kayıt işlemi nasıl gerçekleştiriliyor?

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz ay yayınladığı bir genelgeyle “drone” olarak da anılan insansız hava araçlarının kayıt altına alınmasını zorunlu hâle getirmişti. Gerekli altyapının oluşturulmasıyla birlikte “drone kayıt” dönemi 23 Şubat itibarıyla resmen başladı. Azami kalkış ağırlığı 500 gram ila 25 kilogram arasında olan insansız hava araçlarına sahip olan kişiler, araçlarını internet üzerinden Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan sisteme kaydedebilecek.

Kayıt işlemi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinde oluşturulan “İnsansız Hava Aracı Kayıt Sistemi” sayfası üzerinden gerçekleştiriliyor. Sayfanın üst kısmında bulunan “Kayıt Ol” seçeneğine tıklanmasıyla birlikte kayıt süreci başlıyor.

drone-kayit-sistemi-240216-2

Sistem, insansız hava aracı sahiplerinden önce bir hesap oluşturmalarını istiyor. Ad, soyad, geçerli bir e-posta adresi gibi bilgilerin girilmesi ve şifre belirlenmesiyle hesap oluşturma süreci hızlı biçimde tamamlanıyor.

drone-kayit-sistemi-240216-3

Hesaba girişin tam anlamıyla sağlanması için e-posta adresine gelen aktivasyon bağlantısının tıklanması gerekiyor. Aktivasyonun tamamlanmasının ardından açılan “Hesabım” ekranında yer alan “Kişisel Bilgilerim” bölümünde ise TC Kimlik Numarası, telefon numarası, ikametgah bilgileri, adli sicil kaydı ve fotoğraf gibi detayların girişi gerçekleştiriliyor.

drone-kayit-sistemi-240216-4

Kişisel bilgilerin eklenmesinin ve sistem tarafından onaylanmasının ardından sıra insansız hava aracına ait bilgilerin kaydına geliyor. Araç sahipleri gerekli bilgileri ve sertifikayı, araca ait üç fotoğrafla birlikte sisteme yüklüyor.

drone-kayit-sistemi-240216-5

Drone kayıt sistemi üzerinden araçların alım-satım ve hurdaya çıkarma işlemleri de gerçekleştiriliyor. Drone’larını satmaya karar verenler, karşılarına çıkan forma alıcının TC Kimlik Numarasını yazıyor. Onayın gelmesiyle birlikte hava aracı alıcının hesabına geçiyor.

drone-kayit-sistemi-240216-6

İnsansız hava araçlarının plakaları da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan kayıt sistemi üzerinden gerçekleştiriliyor. Uzmanlar, kullanıcı ve araç bilgilerini inceledikten sonra insansız hava aracı için bir plaka tahsis ediyor.

drone-kayit-sistemi-240216-7

Ticari amaçla kullanılan tüm insansız hava araçlarının Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sistemine kaydettirilmesi gerekiyor. Hobi ve eğlence amacıyla kullanılan araçlar ise ağırlıkları 4 kilogramın altındaysa sisteme kaydettirilmeden uçurulabiliyor. Kayıt gereksinimi olduğu halde 1 Mayıs 2016’ya kadar sisteme kaydettirilmeyen insansız hava araçlarının sahiplerine ise 17 bin TL’ye kadar varan para cezaları kesilecek.

 

kaynak:teknoblog

Whatsapp İletişim