Genel

Facebook üzerinde e-ticaret, gelecek yıl başlıyor…

Interneti, herkes için ikinci bir yaşam alanı haline getiren en büyük güç; kuşkusuz sosyal medya. Global sosyal paylaşım siteleri, hayatımıza öyle bir girdi ki, bir daha çıkacak gibi görünmüyor. Arkadaşlıktan akrabalığa, hobilerden seyahatlere, geçmişten geleceğe, değerlerden, düşüncelere kadar her şey, sosyal medyaya taşınır da, tüketim ve alışveriş hiç dışında kalır mı? İTÜ Endüstri Mühendisliği öğretim üyesi Yardımcı Doçent Dr. Başar Öztayşi, İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi işbirliği ile gerçekleştirilen TÜBİTAK TEYDEB destekli projede, alışverişi bütünüyle sosyal medyaya taşımaya yönelik atılan adımlara, yön veriyor. Proje, “şu restorana, bu butiğe gittim, şunu giydim, bunu yedim, onu mu alsam, bunu mu giysem?” türündeki tüketici paylaşımlarını, doğrudan Facebook üzerinden online alışverişe dönüştürmeyi hedefliyor…

Başlangıçta eski arkadaşları bulmak, sosyal çevre ile iletişimde olmak ve fotoğraf albümleri oluşturmak gibi özellikleriyle milyonları bilgisayar başına toplayan, ama fonksiyonları gün geçtikçe derinleşen sosyal medyanın önemli kilometre taşlarından Facebook, günümüzde adeta teknolojinin deney laboratuvarı işlevi görüyor. Sosyolojik, felsefi, politik analizlerin merkezine yerleşen Facebook, ekonomi ve ticareti de giderek daha çok etkisi altına alıyor.

Yard. Doç. Dr. Başar Öztayşi’nin sosyal ticaretle ilgili iş danışmanlığını üstlenerek yön verdiği “Facebook üzerinden e-ticaret projesi” , Facebook üzerinden şirketlerin direkt mağaza açabilmesine ve kişilerin kendi ürünlerini satabilecekleri dükkan oluşturabilmesine olanak sağlıyor. Yani Facebook üzerinde, hem birinci el, hem de ikinci el ürünlerin satışının yapılabildiği bir e-ticaret platformu hayata geçiriliyor. TÜBİTAK’tan TEYDEB kapsamında destek alınan proje, bu özellikleriyle e-ticarette yeni bir dönem başlatıyor. Sosyal ticarette dünyadaki tüm gelişmeleri yakından izleyen Öztayşi, projenin tamamlanmasıyla, yeni kuşakların online alışverişlerindeki sosyal etkileşimlerinin, bir e-ticaret avantajına dönüşeceğini vurguluyor. Çünkü, gidilen bir mağaza ya da cafeden check-in yapılması, bir ürün fotoğrafının paylaşılması ve beğeni alması, günümüzde markalar açısından önemli bir ticari değer ifade ediyor. Özellikle gençler, tüketim tercihlerinde ve satın alma kararlarında, bu tür paylaşımlar ve sosyal çevreleriyle etkileşimlerinden çok etkileniyorlar.

İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde E-Ticaret dersi veren Yard. Doç. Dr. Başar Öztayşi, lisansını aynı bölümde, yüksek lisansını ise İşletme Mühendisliği’nde tamamladıktan sonra, bilişim sistemlerine yöneliyor. Endüstri mühendisliğinin, “performansı yüksek, etkin çalışan sistemler kurma” hedefini, bilişim sistemleri yönünden ele alan Öztayşi, doktorasını da Müşteri İlişkileri Yönetimi alanında yapınca, e-ticareti kendisi için farklı boyutlarıyla bir uzmanlık konusu haline getiriyor. E-ticarette giderek artan sosyal medya etkisinin yol açtığı “Sosyal Ticaret” kavramı üzerinde çalışmalarını yoğunlaştıran Yard. Doç. Dr. Öztayşi, bir yandan üniversitede E-Ticaret dersi verirken, diğer yandan “sosyal medyada e-ticaret yapılabilir mi ve nasıl yapılır?” sorularına yanıt bulmak için araştırmalar gerçekleştiriyor. Onun bu araştırmaları, e-ticareti doğrudan Facebook üzerine taşımayı hedefleyen Türkiye’deki büyük bir online alışveriş sitesi ile İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi üzerinden yollarının kesişmesini sağlıyor.

Bugün Facebook üzerinde, birçok markanın sayfası ve o sayfalarda ürün bilgileri ile fotoğrafları yer alıyor. Ancak o ürünleri online satın alabilmek için, markanın Facebook sayfası tüketiciyi kendi e-ticaret sitesine yönlendiriyor ve online alışveriş Facebook dışında, ilgili e-ticaret sitesi üzerinde gerçekleşiyor. E-ticaretin, doğrudan tüm bu paylaşımların ve etkileşimlerin gerçekleştiği sosyal medya ortamında gerçekleşmesi, projeyi yürüten teknoloji şirketine, çok büyük bir genç tüketici kitlesini, sadık bir müşteri kitlesine dönüştürebilme fırsatı sunuyor.

Yard. Doç. Dr. Başar Öztayşi projeye, hem sosyal etkileşimini geliştirecek paylaşım modelleri, hem de tüketiciye arkadaşlarının tercih ve satın almaları üzerinden önerilerde bulunacak veri analizi yöntemleri geliştirilmesi konularında yön veriyor. Konsept geliştirmede, kavram geliştirmede ve ara yüz tasarımında destek sağlıyor. Mobil entegrasyonu sayesinde cep telefonları üzerinden de ulaşılabilir olacak Facebook üzerindeki e-ticaret platformunun, gelecek yıl kullanıma açılması planlanıyor. Peki ya gelecekte Facebook’un başına bir şey gelirse o kadar yatırım ve emek ne olacak? Yard. Doç. Dr. Başar Öztayşi, yeni teknolojiler nedeniyle yaşamda her şeyin çok hızlı değiştiğini vurguluyor. “Ancak, insanların akıllı cihaz üzerinden arkadaşlarıyla iletişime geçme, fikirlerini alma davranışları hiç değişmeyecek” diyor.

Öğrenen akıllı bilişim sistemleri

“Veri madenciliği” kavramı ve “bulanık mantık” teorisi üzerine yoğunlaşan, bu kapsamda araştırma ve projeler gerçekleştiren İTÜ Endüstri Mühendisliği öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Başar Öztayşi, üzerinde çalıştığı Müşteri İlişkileri Yöneti (CRM) projeleriyle, gerisindeki teknolojinin hiç de farkında olmadan, günlük hayatta çok sık karşılaştığımız durumlara dokunuyor. Bankalar başta olmak üzere, yüzbinlerce müşteri ya da aboneye hizmet veren birçok özel ve kamu kuruluşunun, “alacak takibi”de, Öztayşi’nin çalışmaları arasında önemli bir yer tutuyor. Alacaklı kuruluşa hizmet veren çağrı merkezi elemanlarının, her borçlu müşteri ile her durumda, aynı biçimde iletişim kurmaması, müşteri ilişkileri yönetimi açısından büyük önem taşıyor. Örneğin, 5 yıldır ekstre ödemelerini hiç aksatmayıp, son ayın ödemesini gününde yapmayı unutmuş bir kredi kartı müşterisi ile gecikmesi toplam 90 güne yaklaşmış bir kredi kartı müşterisine, aynı cümleler ve aynı tonda hitap ederek, iletişim kurmak, banka açısından düzenli ödeme yapan değerli müşterinin kaybedilmesi riskini doğuruyor. Zaten “bulanık mantık” teorisi, 35 yaşın orta yaş kabul edildiği bir veri analizinde, 34 yaşın genç, 36 yaşın yaşlı kabul edilemeyeceğini, ortaya yaşa yakınlık ve orta yaşa uzaklıkların, ara kategorilerle tanımlanması gerektiğini ortaya koyuyor. Yard. Doç. Dr. Öztayşi’nin İTÜ ARI Teknokent şirketleriyle yürüttüğü bu alandaki çalışmalar da, örneğin bankacılık alanındaki uzmanların bilgi ve deneyimlerini “öğrenenebilen” ve böylece daha detaylı müşteri analizi gerçekleştirebilen “akıllı sistemler” geliştirerek, müşteri ile “doğru ve etkin iletişim” kurulabilmesine olanak sağlıyor.

Günümüzde teknoloji artık, sadece yeni bir makine ya da cihaz olarak karşımıza çıkmıyor. Sanal dünya, fiziksel ortamla hayatı giderek daha fazla paylaşırken, yaşamın gerçek ve sanal boyutu, giderek daha çok birbirine entegre oluyor. “Akıllı bilişim sistemleri” ortak hayata yön verirken, insanların yaşam kalitesi ile birlikte, şirketlerin performanslarını ve karlılıklarını yükseltecek fırsatlar da sunuyor…

#magnet #magnetweb #webtasarım #adana #yazılım #tasarım #sosyalmedya #magnetdijital

Kaynak: itunovatto.com.tr

Whatsapp İletişim