Maker çok çeşitli alanlarda üretebilir. Çoğunlukla teknolojiyle uğraşıyor olması, onu mühendisliğe yakın kılar. Maker sıfırdan hiç olmayan birşeyi hayal edip üretebilir. Bu yüzden sensörlerle çalışan sistemler de kurgulayabilir, evde yokken yerine bakacak bir robot da. Üretimi tamamen kendi yaratıcılığıyla sınırlıdır. Bazen hepimizin ihtiyacı olan ama hiç aklımıza gelmemiş basit bir düzenek üretir, bazen de dünyanın öbür ucundaki bilimcilerin üzerine çalıştığı bir teknolojiyi yaratır.
Teknolojiyi uzak tutmayın
Bir çok veli, telefon ya da tablet vermiyor çocuklarına. Ebeveynler çocuklarına teknolojiyi sınırlandırarak vermeli. Eskiden TV karşısında cizgi film izliyordu çocuklar, artık Youtube’tan istediğini izliyor, Çocuk seçtiği bir şeyleri izleyip kontrol ediyor artık.
Her bilgisayar oynayan çocuk eğer üretiyor ve üretime yönleniyorsa bir maker’dır, oyunu nasıl geliştiririm diyen çocuk maker çocuktur.
Temelinde bozmak var!
Makerlığın temelinde bozmak var. Oyuncağın parçalarını çıkarıp başka bir şey yaratıyor, vidaları söküp başka bir yere takmaya çalışıyorsa, bu çocuk var olanla yetinmiyor onu istedi bir şekle sokuyor demektir. İşte bu maker çocuktur.
Çocuğun yaratıcılığını destekleyecek, üretimi teşvik edecek bilgisayar oyunları çocuklar her yaşta oynayabilirler. Savaş oyunlarından de uzak durmak gerekir.
Her bilgisayar oyunu oynayan maker cocuk mudur?
Maker çocuk aslında “bilgisayarca düşünme” oluyor. Hayal eden, keşfeden ve üreten bir nesil bu. Her bilgisayar oynayan maker değil tabii, tüketenden çok üreten bir çocuk oluyor makerlar. Oyun oynasın ama kendi oyununu oluşturup oynasın. Bu oyunun kodlarını yazma ve oluşturma oluyor. Kod yazma da artık değişti, elle değilde blok kodlamayla yazıyor çocuklar. Hem kod yazıyorlar, hem de yazdıkları kodları oyuna yansıtıyorlar. Önce üretip sonra tüketiyorlar.
Adana Maker Atölyesi detaylı bilgi için: http://www.makerteknoloji.com/