Güvenlik Teknoloji Haberleri

‘Darbe Dolandırıcıları’nın hedefi, hesap ve kredi kartları!

Türkiye Bilişim Derneği (TBD), darbe girişimini kullanarak, halkı dolandırmaya ve kazanç sağlamaya çalışan ‘Darbe Dolandırıcıları’nın özellikle sosyal medya kullanıcılarını hedef aldığını vurgulayarak, uyarılarda bulundu. Özellikle Facebook gibi sosyal medya hesaplarında son günlerde sıkça yapılan‘Durum Çok Ciddi’, ‘Paylaşımlarınızla İlgili Ceza Gelebilir’ ya da ‘Sizin Profilinize Benzer İkinci Profil Oluşturuldu’ gibi paylaşımların gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken TBD Başkanı İlker Tabak, bu tarz dolandırıcılık girişiminde bulunan ‘hacker‘ların, kullanıcıların bilgilerini ele geçirmeyi ve  kullanıcıdan maddi kazanç sağlanmayı hedeflendiğine dikkat çekti.

‘Facebook uyarılarımızı dikkate aldı’

Son günlerde gelişen olaylar nedeniyle sosyal ağ Facebook’u da göreve çağırdıklarını belirten Türkiye Bilişim Derneği Başkanı İlker Tabak, şunları söyledi: facebook-kontrol-sizde

“Facebook bizim uyarılarımızı dikkate alarak Türkiye’deki Facebook kullanıcılarına yönelik paylaşım yayınladı. Facebook, kullanıcıları uyararak; ‘Facebook’taki güvenliğiniz ile ilgili olarak kopyalayıp yapıştırmanız istenen bir bildirim içeren paylaşımlar görmüş olabilirsiniz. Lütfen bu tip paylaşımlara itibar etmeyin. Facebook’ta paylaştığınız içerik ve bilgilerin ne şekilde paylaşıldığını gizlilik ayarlarınızdan, hesap güvenliğinizi de güvenlik ayarlarınızdan kontrol edip düzenleyebilirsiniz’ açıklamasında bulundu.”

Tabak, “TBD olarak halkımızı uyarıyoruz. Sosyal medyada bu tür sahtekarlıklara karşı dikkatli olun ve bu şekildeki paylaşımlardan kaçının. Toplumda infiale sebep olmamak ve kanunlar önünde suçlu duruma düşmemek için haber kaynaklarını doğru tespit edin. Bir kurumun ya da güvenilir bir kişinin adı kullanılıyorsa resmi internet sitesini kontrol edin” diye konuştu.

Virüslü videolarda milli duygular kullanılıyor!

TBD-ilker-tabak

İlker Tabak

Toplumsal panik dönemlerinde milli duygular da kullanılarak siber sahtekârlıklara daha sık başvurulduğunu kaydeden İlker Tabak, “Özellikle terör olayları sırasında asker, terörist veya siyasi kişilere yönelik virüslü videolar göndererek, bu videoların açılması durumunda cihazlarına casus programlar yükleyerek, o kişinin profilinden bağlı olduğu gruplara mesaj gönderiyor.  Bu tip paylaşımlarda birçok durumda suç teşkil ediyor. O zaman kurbanın internet konusundaki bilgi düzeyi veri tabanından gelen kayıtlara bakılarak, hangi yöntemle ne şekilde dolandırılacağı konusunda bilgi edinip, eyleme geçiyorlar” dedi.

‘Bankadan gelmiş gibi e-posta gönderiyorlar’

phishing-oltalamaÇalınan bilgilerin, oltalama (Phishing) denilen dolandırıcılık yönteminde kullanabildiğinin altını çizen Tabak, şu uyarıları yaptı:

“Örneğin, banka bilgilerinizin güncellenmesini isteyen bir e-posta gönderiyorlar,  e-postadaki bir sayfa bağlantısına bastığınızda size, banka ekranına benzeyen bir siteye yönlendiriyorlar. Siz, banka hesap bilgilerinizi ve şifrenizi girdikten sonra site arıza veriyor ve kesiliyor. Sizde, sitede arıza olduğunu veya internet hattının kesildiğini düşünüyorsunuz. Ancak, onlar o zamana kadar sizin hesap bilgilerinizi ele geçirip, hesabınızı tamamen boşaltıp veya kredi kart limitinizi tamamen harcıyorlar. İnternet ve sosyal medya kullanıcılarının bu tehlikeleri bilmesi ve buna göre kendilerini koruma altına alması gerekir.”

Dolandırılmamak için nelere dikkat etmeli?

TBD’den yapılan açıklamada internet dolandırıcılığına ilişkin alınacak önlemler ise şöyle sıralandı:

  • Sosyal ağlardaki duvara yapıştırılan mesajlara, çok güvenilen kurum ve kişiden gelse bile kesinlikle itibar etmeyin. Karşılaştığı bu tür mesajı paylaşmadan önce bir iki saat hatta bir gün kendine zaman tanıyın.  
  • Arkadaş olarak eklediğiniz kişilerin gerçek kişiler olduğuna kanaat getirmeseniz engelleyin ya da arkadaş listenizden çıkarın.
  • Mesajla gelen “Hediye kazandınız, hediyenizi almak için şu numarayı arayınız” gibi numaraları aramayın. Bu numaralar, yerel telefon görünümüne saklanarak başka yüksek ücretli servislere yönlendirip, size yüksek ücretli faturalar ödetebilir.
  • Banka, kargo bilgilerini güncelleme talebinde bulunan mesajlara kesinlikle itibar etmeyin.
  • Profilime kim baktı, kime benziyorsunuz gibi mesajlara inanmayın.
  • Mutlaka kullandığınız sosyal ağın gizlilik kurallarını öğrenin.
  • Sosyal ağ ve e-posta bilgilerinizi iki aşamalı kimlik doğrulamalı biçimde, telefondan doğrulama kodu gönderilecek şekilde kullanın.  
  • Antivirüs ve casus programlara karşı koruma yazılımı kullanın.
  • Güvenliğinden emin olmadığınız e-ticaret sitelerinden online alışveriş yapmayın ve kişisel bilgilerinizi siteye girmeyin.
  • İnternete bağlı her türlü cihazın güvenliğini sorgulayın!

 

kaynak:t eknoyo.com

Whatsapp İletişim